søndag 22. januar 2012

DIY - Endre på sukkertøykjolenJeg får innimellom spørsmål om mønsteret til Sukkertøykjolen, som man finner i Made By Me boken, og har laget en enkel tutorial på hvordan man tilpasser passform i ryggen.Fig 1.
Her ser man mønsterdelene på kjolen bak sånn som man finner den i boken (sånn omtrent da, alle tegningene i dette innlegget er frihåndstegnet, så helt likt er det nok ikke, men det er sånn at du skal skjønne prinsippet). Vi er alle forskjellige, og noen er mer svai i ryggen enn andre. Da kan det være lurt å ta inn litt vidde akkurat i livlinjen midt bak, for å få mer fasong på kjolen. Forklaring følger under her. Les videre.


Fig 2.
Her der dere mønsterdelen med innsving i ryggen tegnet inn. På mønsteret er det tegnet opp merker for livlinjen, det er denne du tar utgangspunkt i. 

1. Sett en 90 graders vinklel ut i fra merket ved livet MB og mål inn de cm som skal bort der. Mål inn ca 1,5 cm fra den opprinnelige MB-linjen (ikke ta inn noe mer enn 1,5 cm - gjerne heller mindre).

2. Strek så inn i fra øvre kant på skjørtedelen ned til det nye punktet, og fortsett en ny strek fra nytt punkt til kanten av skjørtet MB (all strekingen skjer MB). Så må du runde av litt akkurat der det blir en liten vinkel i livlinken i det nye punktet, for her skal det være en slakk bue og ikke skarp vinkel som det blir til å begynne med.

NB! Hvis du må ta inn noe mer enn 1,5-2 cm vil jeg anbefale å legge inn to innsnitt i tillegg - et på hver side av MB, ellers blir det for mye bue i ryggen (det er litt begrendet hvor mye man kan ta inn MB).

Insnitt lager du ved å måle ut fra MB på den opptegnede livlinjen hvor du vil ha den plassert. (Her finnes det standardberegninger - de finner du bla.a. i "mønsterkonstruksjon for kvinder", men man kan kan ta det litt på gefülen også. bare pass på å ikke ha dem for tett på MB, for da ser det litt snodig ut.

Det du gjør da, er å måle først ut et merke for hvor langt fra MB du vil ha innsnittet, så setter du nytt merke på linvlinjen som markerer bredden(dypbden) på innsnitten (dybden = det ekstra stoffet(bevegelsesvidden) du vil bli kvitt). Sett et merke i midten og trekk en 90 graders vinkel opp fra linlinjen og den samme på undersiden. Høyden på innsittet blir penest et sted mellom 10-15 cm oppe og nede for å ikke få for bratt vinkel. Så tegner du opp linjer fra markert høyde oppe til begge sidemerkene på innsnittet, og gjør det samme nede. Da har du et innsnitt som kan merkes og sys når kjolen er klippet ut i stoff.

Fig 3.
Sånn vil den nye mønsterdelene se ut etter integningene (ja, jeg ser at min linje ned mot skjørtefalden er litt ujevn, det skal den ikke være (frihåndstegning som sagt)). Som du ser, er det en slak bue akkurat der man har tatt inn litt. Ingen skarpe kanter eller vinkler.

Håper dette dekker det du måtte lure på rundt dette spørsmålet. Lykke til!!!


1 kommentar:

Synnøve sa...

Supert! dette skal jeg prøve på neste kjole :)